TantraSziget Központ    Tantra tanfolyamok  Visszajelzések  Képek  Rólunk

A tantra jelentése

A "tantra" szanszkrit szó, és többfajta jelentése van. Egyik értelmezése az "út", de jelenthet "módszereket" is, és tágabb értelemben "a végső tudás elérésének módszerei"-re is utalhat. További jelentése lehet még: "átalakulás", és tágabb értelemben: "a méreg átalakítása nektárrá". A tantra szó gyökere a szanszkrit tan (tágít) szó. A tantra így egy mindent átfogó tudást, tudatosságunk kitágulását jelenti.


A tantra különböző irányzatai

Indiából alapvetően kétféle áramlat származik:
- az egyik, amit mi magunk is követünk itt a TantraSzigeten, igent mond a Szerelemre, valamint a tudatossággal és szeretettel átszőtt intimitásra,  és szexualitásra. Ez az áramlat jellegét tekintve feminin, ami egyrészt abban nyílvánul meg, hogy a Női princípium kerül előtérbe, azaz a befogadás, lágyság és szeretet hangsúlyozása a gyakorlatokban, másrészt abban, hogy hagyja megnyílvánulni a testünkben rejlő isteni természetet. A testet a nagy egész mikrokozmoszának tekinti, és azt vallja, hogy amennyiben az érzékek ajtaján meditatív tudatossággal lépünk be, megtapasztalhatjuk a teljes Világegyetemet, az Univerzumot. Ha valaki beéri kevesebbel is, sok olyan gyakorlatot talál ezen az úton, ami a Szerelmet segíti egy magasabb szinten megélni, illetve egy mélyebb önismeretet ad, illetve életünk teremtő energiáinak aktivizálásában is segít.
- a másik, inkább aszkéta jellegű, és a jógán alapuló megközelítés igent mond a szexre, de helyteleníti a szerelmet: elvárja, hogy a módszer követője tartózkodjék a szerelmi partner iránti minden érzelemtől. Ez az áramlat egy inkább férfi-központú út, mely a szexet csupán elsődleges segédeszközként tekinti a tudatosság motorjának beindításához. Éppen ezért ebben az irányzatban szigorúan elvárják a férfi követőktől a szexuális kontinenciát, azaz a magmegtartást. Ezen irányzat vezetői hajlamosak attól félni, hogy a kereső esetleg eltéved az érzelmek ingoványában, és elveszti a felsőbbrendű fegyelmet. A módszer egyfajta technikai megközelítést képvisel, célja, hogy túllépjen a test és elme határain, és különböző képességeket fejlesszen.
A tibeti buddhizmus vadzsrajána irányzatában a tantra egy eszköz a megvilágosodáshoz a tantrikus istenségekkel való azonosulás által. Nem külső istenségek bálványozásáról van itt szó, hanem inkább belső archetípusokról (ősképekről), amik a gyakorló mélyebb természetét képviselik. A gyakorlás célja a vágy energiáinak átalakítása belső alkímia révén, ezáltal a tökéletes gyönyör és bölcsesség állapotába jutva elérni a megvilágosodást.
Kínában a taoisták a tantrát összekapcsolták az egészség és a hosszú élet elveivel. Az orvosok olyan közösülési helyzeteket írtak elő betegeiknek, amelyekkel stimulálni lehet a chinek, vagyis az életenergiának az áramlását, és létre lehet hozni a testen belüli jin és jang jellegek harmónikus egyesülését. A taoista irányzat engedélyezi a szerelmet, de lényeges szempontnak tartja az ejakuláció szabályozását. Hite szerint ez jó hatással van a szervekre, és egyúttal magasabb tudatállapotok eléréséhez is vezet.


A tantra útja a TantraSzigeten

Mi az indiai tantrának a feminin útját gyakoroljuk, aminek az alapja a Szerelem és Szeretet energiája, így a gyakorlatok felépítésében a szívcsakra a kiindulópont. Miután feloldottuk az itt lévő aktuális érzelmi és energetikai blokkokat, tudunk továbblépni, és beintegrálni a többi energiaközpont minőségét.

Ezen az úton a tantra elvezet önmagunkhoz, belső Univerzumunkhoz, lényünk középpontjához. Tudatunk fénye összekapcsolódva szívünk szeretetével, átlényegíti a Bennünk lévő életenergiát, eljut egészen a gyökerekig, és feloldja az ott lévő blokkokat, félelmeket. Nem egy hitrendszert vagy filozófiát tanítunk, hanem egy nagyon gyakorlatias, egyszerű tapasztalati tudást, meditációs módszereket, és különféle technikákat, amik a bennünk lévő életenergia áramlását segítik. Ezek közül a módszerek közül mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt, ami legközelebb áll hozzá, illetve ami számára legtöbbet adta a gyakorlás során. Mivel ez teljesen egyéni, és ráadásul a különböző életszakaszokban is eltérő lehet, így minden tantra gyakorlónak előbb-utóbb kialakulnak a saját gyakorlatai, és ez így van rendjén.

Az emberben munkáló energia kétféle természetű. Spirituális, és anyagi. Az ember önmagában is ellentmondás, egy talány, egy koan. Ez a földi világ egy iskola, a megtanulandó lecke pedig az, hogy miképpen lehet elérni az anyag és a szellem egységét. A bölcs ember mindkét dimenziót együtt tárja fel. A szellem finom energiája, ha engedik behatolni a testbe, eksztázissá válik. A test energiája pedig, ha engedik behatolni a szellembe, bölcsességet és megvilágosodást hoz. Hagyd, hogy fizikai energiád felébredjen, és mint egy méhet, elvezessen a kiteljesedés nektárjához. Erre születtél; az a dolgod, hogy felébredj, emlékezz, és hogy az Élet zenéjére táncolj. Ez a koan, amikor már átlátod és megérted, a megvilágosodást hozza el számodra.


A TantraSziget küldetése

Szeretnénk segíteni az embereket abban, hogy boldogan, kiegyensúlyozottan, szeretetben éljenek, hogy le tudják tenni a felesleges feszültségeket, és tudatosabban élni a hétköznapokat. Szeretnénk segíteni a nőket és férfiakat egyaránt, hogy megtalálják lélektársukat, és egy mély intim szeretetteli otthont tudjanak létrehozni. Szeretnénk segíteni a párokat, hogy újból fellobbanjon a Szerelem tüze, és elégessen mindenféle párkapcsolati problémát. Szeretnénk segíteni mindenkit aki eljön hozzánk, hogy gyógyuljon a Szeretet és Szerelem energiáiban. :)

Programjainkon a megtapasztalás útján szerezhető tudás kap hangsúlyt. Egy olyan utat szeretnénk mutatni a résztvevőknek, amiben a tudatosság, szeretet és intimitás egyaránt fontos. Nem tartozunk semmilyen szervezethez vagy iskolához, a saját utunkat járjuk. 


A TantraSziget története

A TantraRandi, és MasszázsRandi programok 2008-ban születtek meg, és elsősorban a lelki kapcsolódásról és a szeretet energiájának áramlásáról szólnak. Azóta több ezren vettek részt tantra programjainkon, és a mai napig csodával tölt el minket, amikor azt látjuk, hogy néhány óra alatt mennyit tudnak az emberek nyílni, elengedni problémájukat és szeretni egymást. 2009 óta szervezünk hosszabb, egész hétvégéket átölelő programsorozatokat is, külön egyénileg a Tantra Önismereti csoport keretein belül, valamint pároknak, Tantra Kurzus pároknak néven. 2010-ben indultak a Játék-Tér csoportok, amik a felszabadult játékokon keresztül segítenek oldódni, és a rendszeres résztvevők egy folyamatosan megújuló közösség részeként könnyebben be tudják integrálni életükbe a kinyílás, és szeretetteli intimitás energiáit.  A Hvar szigeti táborokat 2011 óta tartjuk, és a TantraSziget központ is ebben az évben nyílt meg. Itt tartjuk a hétvégi programokat, míg a hétköznap esti programokat különböző helyszíneken szervezzük Budapesten. 2014 februárjában indult útjának az első Gyönyörtréning programsorozat, majd ezt követően az Orgazmustréning pároknak hétvégi programok is, ahol célirányosan a szexualitással kapcsolatos energetikai blokkokat oldjuk, és az orgazmuskészséget fejlesztő gyakorlatok kerülnek előtérbe.

Aktuális programjaink időpontjai, szabad helyek:
Egyénileg - esti programok
Egyénileg - hétvégék, táborok
Párok részére


Szeretettel várunk Benneteket!
TantraSziget csapat

  TantraSziget Központ    Tantra tanfolyamok  Visszajelzések  Képek  Rólunk